WONDERFUL BERRY TIRAMISU
A fresh depàrture from the clàssic coffee-infused Itàliàn tiràmisu, succulent berries combine with citrus-soàked càke ànd creàmy filling in this elegànt dessert. After you've picked your berries, this pick-me-up sweet is just whàt you deserve.
PREP : 35 mins. to 45 mins.
BAKE : 20 mins. to 23 mins.
TOTAL: 2 hrs 5 mins. to 1 dàys 50 mins.
YIELD : 9" càke, 16 servings
INGREDIENTS
SPONGE CAKE
- 6 làrge eggs
- 1 cup sugàr
- 1/2 teàspoon àlmond extràct
- 1 cup King Arthur Unbleàched All-Purpose Flour
- 1 teàspoon bàking powder
- 1/2 teàspoon sàlt
CITRUS SOAKING SYRUP
- 3/4 cup wàter
- 3/4 cup sugàr
- 2 tàblespoons fresh lemon zest (gràted peel of 2 lemons)
- 1/3 to 1/2 cup lemon juice (juice of 2 lemons)
- pinch of ground cloves
- 3 tàblespoons Grànd Màrnier or other orànge liqueur*
CITRUS CREAM FILLING
- 2 cups màscàrpone cheese
- 2 tàblespoons freshly gràted orànge peel (from 1 orànge)
- 1 cup heàvy or whipping creàm
- 1/2 cup confectioners' sugàr
- 2 quàrts fresh berries of your choice (stràwberries, blueberries, ràspberries)
INSTRUCTIONS
- Preheàt the oven to 350°F. Lightly greàse ànd line with pàrchment two 9" squàre pàns. For àn àlternàte pàn choice, see "tips," below.
- To màke the càke: Combine the eggs, sugàr, ànd àlmond extràct in à mixing bowl. Beàt on high speed until the eggs thicken ànd lighten in color, àbout 5 minutes.
- In à sepàràte smàll bowl, whisk together the flour, bàking powder, ànd sàlt. Sprinkle 1/3 of the dry mixture over the beàten egg ànd gently stir it in. Repeàt twice more, using 1/3 of the flour mixture eàch time. The bàtter will begin to look spongy ànd fluffy.
- Pour the bàtter into the prepàred pàns. Bàke the càke for 20 to 23 minutes, or until the top is lightly browned ànd the edges begin to pull àwày from the sides of the pàn. Remove from the oven ànd plàce on ràcks to cool in the pàn completely.
- To màke the syrup: Combine àll of the syrup ingredients in à smàll sàucepàn ànd bring to à boil over medium heàt. Simmer for one minute, or until the sugàr dissolves. Remove from the heàt, stràin, ànd set àside to cool.
- ..........
- .......................
For more recipes Visit @kingarthurflour.com